Feeds:
Postime
Komente

Archive for the ‘lojera dhe probleme’ Category

sa li tra pi je kot fare

Read Full Post »

sudoku-i-albanes.jpg

Është një lojë pothuajse si Sudoku, vetëm me disa ndryshime jo të vogla, që gjithsesi e bëjnë më intrigante në krahasim me skemën katrore të lojës.

Read Full Post »

seksi-eshte-kenaqesi.jpg

Read Full Post »

urim-per-vllezerit-kosovare.jpg
Klikoni mbi figurë për ta parë të zmadhuar

Read Full Post »

Besoj se shumkujt i ka rënë që të luajë një lojë të tillë, shpresoj që t’ju pëlqejë dhe kjo që kam bërë unë.

gjeni-fjalet.jpg

klikoni mbi figurë për ta parë të zmadhuar 

Read Full Post »

 Për disa ditë ka mundësi që të mos jem në linjë, prandaj po ju lë këtë fjalëkryq që të keni se me se të merreni 🙂

fjalekryqi-carli-caplin.jpg

Read Full Post »

E di që është shpejt dhe ndoshta më vonë do të vijnë fjalkryqe të tjera me këtë temë, por meqë mund ta filloni të bëni vetë që tani, nëse ju pëlqen, mund t’ja dërgoni si ‘kartolinë’ të njohurve tuaj që janë të apasionuar pas fjalëkryqeve.

fjalekryqi-urimi-i-edrus-it.jpg

Klikoni mbi figurë për ta parë të zmadhuar. 

P.s: Ata që arrijnë ta bëjnë, po pati mundësi, nëse ju bije rruga ndonjëherë këtej, që të më thonë se sa është niveli i vështirësisë së fjalëkryqeve të mija, dhe nëse ju ka pëlqyer apo jo.

Read Full Post »

1)   1, 3, 5, 7, 9, 1l, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31;

2)   2, 3, 6, 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19, 22, 23, 26, 27, 30, 31;

3)   4, 5, 6, 7, 12, 13, 14, 15, 20, 21, 22, 23, 28, 29, 30, 31;

4)   8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31;

5)  16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31;

Tabela e mësipërme është pjesë e një loje për të “gjetur” atë numë që dikush tjetër ka menduar. Dhe në fakt, i thoni dikujt që:

1-të zgjedhë një nga numrat e tabelës

2- Të të tregojë se në cilat rrjeshta ndodhet numri i tij.

Më pas, “aftësitë tuaja magjike” konsistojnë vetëm në të bërit e disa llogarive të thjeshta:

– Nëse thotë që ndodhet vetëm në një rrjesht, atëhere shifra që Ai ka zgjedhur është shifra e parë e atij rrjeshti.

– Nëse numri i zgjedhur prej tij ndodhet në më shumë rrjeshta, atëhere ai numër gjëndet duke mbledhur numrat e parë të çdo rrjeshti që ju ka treguar. P.sh: nëse numri i zgjedhur prej tij gjëndet tek rrijeshtat e 1),  3) , 5): ai është 1 + 4 + 16 = 21; nëse  numeri është në të gjithë rrjeshtat, atëhere ai është: 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31, që në fakt, gjëndet në të gjithë rrjeshtat.

Një lojë e thjeshtë dhe interesante për tu treguar dhe ju “magjistarë” në festat me miqtë ose për të argëtuar fëmijët 🙂

Read Full Post »

Për ata që e kanë parë problemin e tekëndëshave unë u përpoqa që ta zgjidhja në këtë mënyrë (Shikoni figurën e mësipërme)…. Po ju??

 

P.s: Problemi ishte ky:

 

Kemi dy trekëndësha, ku:

njëri kënd i njërit është sa një kënd i tjetrit.

Gjithashtu, edhe një kënd tjetër i të parit është i njëjtë me një kënd tjetër të të dytit… nga ku dhe këndi i tretë i të dyve është i njëjtë.

 

Njëra brinjë e të parit është sa njëra brinjë e të dytit.

Edhe një brinjë tjetër e të parit është sa një brinjë e të dytit , por ….

…brinja e tretë e trekëndëshit të dytë është sa dyfishi i brinjës së trekëndëshit të parë

(Në figurë kemi dy trekëndëshat ABC dhe A’B’C’ me brinjë a, b, c dhe a, c, 2b)

problemi-i-trekendeshave-figura.jpg

P.s: Kërkohej treshja e numrave të plotë më të vegjël.

Read Full Post »

Për matematikanët një problemë … me shumë llafe që mund ta gjeni këtu.

P.s:Kjo është një provë për të parë nëse është e mundur që të bëj eksperimente të tilla.

Read Full Post »

« Newer Posts - Older Posts »