Feeds:
Postime
Komente

Posts Tagged ‘lojera dhe probleme’

rebusbyedrus2

Për të apasionuarit, mund të shikoni edhe këtë tjetrin këtu

rebusbyedrus3

Read Full Post »

Klikoni mbi figurë për ta parë të zmadhuar

Read Full Post »

KUJDES! Tek e dhëna nr4,

viti i mbarimit të studimeve të Çimit

është 1995 dhe jo 1992

Read Full Post »

sudoku-i-albanes.jpg

Është një lojë pothuajse si Sudoku, vetëm me disa ndryshime jo të vogla, që gjithsesi e bëjnë më intrigante në krahasim me skemën katrore të lojës.

Read Full Post »

1)   1, 3, 5, 7, 9, 1l, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31;

2)   2, 3, 6, 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19, 22, 23, 26, 27, 30, 31;

3)   4, 5, 6, 7, 12, 13, 14, 15, 20, 21, 22, 23, 28, 29, 30, 31;

4)   8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31;

5)  16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31;

Tabela e mësipërme është pjesë e një loje për të “gjetur” atë numë që dikush tjetër ka menduar. Dhe në fakt, i thoni dikujt që:

1-të zgjedhë një nga numrat e tabelës

2- Të të tregojë se në cilat rrjeshta ndodhet numri i tij.

Më pas, “aftësitë tuaja magjike” konsistojnë vetëm në të bërit e disa llogarive të thjeshta:

– Nëse thotë që ndodhet vetëm në një rrjesht, atëhere shifra që Ai ka zgjedhur është shifra e parë e atij rrjeshti.

– Nëse numri i zgjedhur prej tij ndodhet në më shumë rrjeshta, atëhere ai numër gjëndet duke mbledhur numrat e parë të çdo rrjeshti që ju ka treguar. P.sh: nëse numri i zgjedhur prej tij gjëndet tek rrijeshtat e 1),  3) , 5): ai është 1 + 4 + 16 = 21; nëse  numeri është në të gjithë rrjeshtat, atëhere ai është: 1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31, që në fakt, gjëndet në të gjithë rrjeshtat.

Një lojë e thjeshtë dhe interesante për tu treguar dhe ju “magjistarë” në festat me miqtë ose për të argëtuar fëmijët 🙂

Read Full Post »

Për ata që e kanë parë problemin e tekëndëshave unë u përpoqa që ta zgjidhja në këtë mënyrë (Shikoni figurën e mësipërme)…. Po ju??

 

P.s: Problemi ishte ky:

 

Kemi dy trekëndësha, ku:

njëri kënd i njërit është sa një kënd i tjetrit.

Gjithashtu, edhe një kënd tjetër i të parit është i njëjtë me një kënd tjetër të të dytit… nga ku dhe këndi i tretë i të dyve është i njëjtë.

 

Njëra brinjë e të parit është sa njëra brinjë e të dytit.

Edhe një brinjë tjetër e të parit është sa një brinjë e të dytit , por ….

…brinja e tretë e trekëndëshit të dytë është sa dyfishi i brinjës së trekëndëshit të parë

(Në figurë kemi dy trekëndëshat ABC dhe A’B’C’ me brinjë a, b, c dhe a, c, 2b)

problemi-i-trekendeshave-figura.jpg

P.s: Kërkohej treshja e numrave të plotë më të vegjël.

Read Full Post »